
BNR Europa
BNR's Europawatchers Geert Jan Hahn en Stefan de Vries houden Brussel en het Europese continent nauwlettend in de gaten. Elke week een nieuwe editie.
BNR's Europawatchers Geert Jan Hahn en Stefan de Vries houden Brussel en het Europese continent nauwlettend in de gaten. Elke week een nieuwe editie.
Rusland lijkt vorderingen te maken in het overnemen van Bachmoet. Oekraïense soldaten zeggen op CNN dat het daar ‘a living hell’ is, en er wordt momenteel gekeken of het Oekraïense leger zich moet terugtrekken. De toegangswegen tot het gebied, en daarmee de bevoorrading en vooral de eigen veiligheid, staan enorm onder druk. Het opgeven van Bachmoet ligt gevoelig, maar heeft niet direct gevolgen voor de hele Donbas regio.
Tsjechië gaat dit weekend naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De president heeft daar vooral een symbolische functie, maar nu wordt een opkomst van 84 procent verwacht. De reden: de ene kandidaat is pro-NAVO, de ander pro-Russisch. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de situatie.
Nu Duitsland en de VS allebei met zware tanks over de brug komen is er volgens Bernard Hammelburg nu echt sprake van een geopolitieke aardschok. Zelenski is blij met het materieel, maar wil nog meer.
Een onderminister in het kabinet van Zelenski is op heterdaad betrapt op het aannemen van steekpenningen. Het gaat om een aanzienlijk bedrag. Hij is direct gearresteerd en uit het kabinet gezet. Sindsdien gaat het in de Oekraïense kranten over niets anders meer dan dit schandaal.
Volgens de Oekraïense inlichtingendienst zal Rusland de komende maanden 500.000 man mobiliseren om mee te vechten in de oorlog. Het gaat om dienstplichtigen en een grote hoeveelheid reservisten. Het Kremlin is bezig met het voorbereiden van een groot offensief langs de hele frontlinie, en daarom wordt de vraag van Oekraïne aan het westen om wapens te leveren steeds luider. Groot-Brittannië heeft toegezegd hoogwaardige zware tanks te zullen gaan leveren, als eerste westerse land. Dit is waarschijnlijk een van de punten die Joe Biden vandaag met Mark Rutte zal gaan bespreken.
Eurocommissaris Frans Timmermans ging deze week op bezoek bij de Oekraïense president Zelensky. Timmermans sprak over de vergroening van Oekraïne. Tegenover Geert Jan Hahn legt hij uit waarom dit voor Oekraïne wel degelijk prioriteit heeft, ondanks dat het land eerst nog een oorlog wil zien te winnen.
Je bent een hooggeplaatste militair, je zit onder de vleugels van Poetin in het Kremlin en je wordt overgeplaatst naar het slagveld. Het overkwam Valeri Gerasimov, die nu als nieuwe leider van het Russisch leger in Oekraïne is geplaatst. Waarom? Wordt hij geofferd omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, of denkt Poetin dat Gerasimov beter is strategische oorlogsvoering?
Rusland blijft het vizier richten op alle aspecten van de supply chain van Oekraïne. Langs het hele front in de regio Donetsk is het doel om de belangrijkste uitvalswegen in bezit te krijgen. Momenteel wordt er hard gevochten om lintdorp Soledar, dat inmiddels voor de helft in handen is van Rusland. Soledar ligt tien kilometer ten noorden van de stad Bachmoet (waar al maanden om wordt gevochten) en is daardoor strategisch belangrijk.
Voor de Europese Unie begint het nieuwe jaar traditiegetrouw met een nieuwe voorzitter: Zweden. Onder leiding van dat land zal er meer nagedacht moeten worden over een nieuwe Rusland-strategie. Hoe gaan we voortaan met het land om? Eind dit jaar zal de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen al losbarsten. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn loodst ons door het Europese politieke jaar.
Vladimir Poetin zou een fregat de Atlantische oceaan op hebben gestuurd, met aan boord hypersonische raketten. Rusland heeft filmpjes hiervan als bewijsmateriaal. Dat is nodig, want niemand weet zeker of deze hypersonische raketten ook echt bestaan. Oekraïne ligt niet aan de Atlantische oceaan en dus kan de actie worden opgevat als dreigement richting (trans-Atlantische bondgenootschap) NAVO.
Bij een Oekraïense raketaanval in de Donetsk-regio zijn tientallen (zo claimen de Russen) en honderden (zo claimen de Oekraïners) Russische soldaten om het leven gekomen. Die aanval vond plaats in Markivka, een door de Russen bezette stad. Deze aanval is een van de dodelijkste van deze oorlog, en dat zorgt voor ophef in Rusland.
We zijn in een impasse aanbeland, die al een lange tijd duurt. Het leek erop dat de Oekraïners progressie maakten maar het front gaat met millimeters heen en weer. De gevechten hebben onvoldoende effect om tot een doorbraak te kunnen leiden. Dat betekent niet dat er geen activiteit is op de grond. Zelensky zegt hierover dat er langs het front geen plekje meer te vinden is zonder bloed. Ook de vredesonderhandelingen komen niet van de grond. Beide partijen eisen eigenlijk capitulatie van de ander voordat er gepraat kan worden.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aangegeven dat Vladimir Poetin wel wil onderhandelen. Voorwaarde is dat Oekraïne aanvaardt dat de Krim van Rusland is, naast de nieuw geannexeerde gebieden. Oekraïne zegt ook te willen onderhandelen onder leiding van Secretaris Generaal van de VN Antonio Guterres, maar hun voorwaarde is dat de Krim en de Donbas worden teruggegeven én dat Poetin eerst voor een tribunaal heeft gestaan.
Vladimir Poetin is niet van plan om Belarus in te nemen. Dat zei hij na afloop van een gesprek met ambtsgenoot Loekasjenko. Poetin noemde de situatie in de vier geannexeerde regio’s ‘extremely difficult’, en kondigde daarmee eigenlijk aan om versterking in de vorm van manschappen en wapens te zullen gaan sturen naar deze nieuwe grenzen. Hij laat hiermee zien dat op deze plekken een nieuw front wordt opgebouwd, en dwingt de Oekraïners om ook troepen te sturen.
Terwijl Oekraïne nog wel even het toneel van Russische agressie zal blijven, is de rest van Europa druk in de weer met noodhulp voor Kiev. En zelfs het woord 'wederopbouw' wordt al in de mond genomen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit hoe die hulp eruit kan gaan zien.