
BREEKT
Aan het einde van een ochtend hard werken ben je wel toe aan een verfrissing. BNR BREEKT schiet te hulp, met originele invalshoeken bij het nieuws en de opiniemakers van morgen. Wat houdt jou bezig? Bel naar de studio: 020-4680000
Aan het einde van een ochtend hard werken ben je wel toe aan een verfrissing. BNR BREEKT schiet te hulp, met originele invalshoeken bij het nieuws en de opiniemakers van morgen. Wat houdt jou bezig? Bel naar de studio: 020-4680000
Er lijkt vandaag nog een akkoord te komen over een beperking op de verkoop van chipapparaten aan China. Een Nederlandse delegatie is afgereisd naar Washington om te praten over een deal, dat blijkt uit een artikel van het Financieel Dagblad. De Verenigde Staten legden vorig jaar al aan eigen chipbedrijven beperkingen op voor de verkoop van de high-tech apparatuur.
Donderdag gaat het debat in de Tweede Kamer over de salderingsregeling verder. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen van de subsidie op zonnepanelen af. Door het salderen kan iemand met zonnepanelen op zijn dak de opgewekte stroom wegstrepen tegenover de stroom die hij of zij uit het net haalt. Dat is niet meer nodig denkt de coalitie, omdat zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden, waardoor de regeling overbodig is geworden. Daarnaast hebben rijke huishoudens meer profijt hebben van het salderen dan arme huishoudens, omdat de meeste huurhuizen bijvoorbeeld geen zonnepanelen hebben.
Na lang wikken en wegen is de Duitse bondskanselier Olaf Scholz akkoord met de levering van Leopard 2-tanks, zo meldden dinsdag internationale en Duitse media. Het verlossende ja-woord van Scholz is niet alleen nodig voor de levering van eigen tanks van de Bundeswehr, maar ook voor de in Duitsland gemaakte Leopards die landen als Polen, Finland en Portugal naar Oekraïne willen sturen. Tot nog toe bevochten Rusland en Oekraïne elkaar met tanks van Sovjet-makelij. Maar de voorraden oude tanks raken op. Met de levering van Leopardtanks kan de situatie op het slagveld kantelen, althans dat is de hoop. Ook Nederland zou overwegen tanks te sturen, liet premier Mark Rutte in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten. Maar waar wacht Nederland nog op? Ondertussen zijn er allerlei aanwijzingen die duiden op een nieuwe mobilisatiegolf in Rusland, een nieuw Russisch offensief dus. Ons Breekijzer van vandaag is Nederland moet ook tanks sturen naar Oekraïne.
De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie of terwijl de VVD bestaat vandaag 75 jaar. Reden voor een feestje zou je zeggen! Er is in die 75 jaar een hoop veranderd: zo heeft de VVD verschillende ideologische veren afgeschud maar ook weer opgepakt en omarmt. Eén van de vaste factoren en inmiddels het gezicht van de VVD is premier Mark Rutte, die veel politieke stormen en politieke misstanden heeft overwonnen. Tegelijkertijd werd de VVD onder leiding van Mark Rutte de grootste partij van Nederland en haalde verkiezingszege na verkiezingszege. Inmiddels is er na twaalf jaar regeren de nodige kritiek op het gezicht van de partij en de koers die het vaart. Moet de partij zijn koers veranderen om relevant te blijven voor de rechtse keizer? En is de VVD nog wel de partij voor de echte liberaal? Daarom ons breekijzer: De VVD is een linkse partij geworden.
Om personeelstekorten aan te pakken wil Brussel het makkelijker maken voor werkgevers om arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie te verwelkomen. Arbeidsmigranten zijn nu vooral actief in de logistiek, tuinbouw, voedingsindustrie, metaalsector, landbouw en het transport, maar ook in de vele distributiecentra waar de tekorten het grootst zijn. Ondanks dat alle handjes dus hard nodig zijn trapt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius nu op de rem, zij wil namelijk dat de EU meer garanties levert over fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten en ook moeten werkomstandigheden voorwaardelijk worden. ‘Nederland heeft daar nu veel te weinig zicht op’, aldus Jongerius. En dit terwijl de Europese Unie, onder voorwaarden de poorten wil openen voor arbeidsmigranten uit onder meer Noord-Afrika. Daarom ons Breekijzer: We hebben volop arbeidsmigranten nodig om het personeelstekort op te lossen.
Vrouwen aan de top, bij veel Nederlandse beursbedrijven is dat nog niet het geval. Bij maar liefst 47 van de 50 AEX- en Midkap-bedrijven staat een man aan het roer, blijkt uit onderzoek van NU.nl.
Het uitvoeren van wetten en regels is te moeilijk, dat vindt een groep uitvoerende organisaties zoals CBR, DUO en de Belastingdienst. Zowel burgers als ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. En daardoor krijgen mensen vaak niet de hulp die ze nodig hebben.
Onrust in ondernemersland over een nieuwe initiatiefwet voor verantwoord ondernemen. Die stelt bedrijven verantwoordelijk als hun activiteiten waar negatieve gevolgen voor mensenrechten en of het milieu hebben.
Terwijl de rijkste en invloedrijkste mensen van de wereld zich weer verzamelen in Davos voor het World Economic Forum, komt Oxfam Novib vandaag naar buiten met hun jaarlijkse overzicht over de ontwikkeling van rijkdom en armoede.
Vandaag gaan premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra langs bij de Amerikaanse president Joe Biden. Hun grootste troefkaart: chipmachinemaker ASML. Want de Amerikaanse druk op Nederland om de export van geavanceerde chiptechnologie naar China verder te beperken, staat op de agenda in het Witte Huis. Rutte zal het gesprek met Biden, naar verwachting, aangrijpen om het Nederlandse standpunt in dit gevoelige dossier op het hoogste politieke niveau te markeren.
Hoog bezoek in The Oval Office komende dinsdag: de Amerikaanse president Joe Biden ontvangt onze premier Mark Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Dat is een belangrijk bezoek, want de relatie met de Verenigde Staten kan een stuk beter. Na het vorige bezoek van Rutte aan het Witte Huis noemde hij de verhouding met Biden's voorganger Donald Trump nog 'soms een beetje ongemakkelijk.' En dat terwijl Nederland volgens hem het 'meest trans-atlantische land in de EU' is. Ons Breekijzer: 'Nederland kan niet zonder een goede samenwerking met de VS.'
In BNR Beekt aandacht voor bouwplaats Nederland, want er moet veel gebeuren: achterstallige bruggen en sluizen zorgen voor problemen; dijken, sluizen en gemalen moeten worden verstevigd; en we hebben nog lang niet genoeg laadpalen. Hoe gaan we deze infrastructurele problemen in vredesnaam allemaal fixen? Ons Breekijzer: “Nederland loopt vast: Het is tijd voor een masterplan infrastructuur”
Het tijdperk van goedkoop vliegen lijkt tot zijn einde te komen. Als je voortaan naar Londen of Parijs vliegt gaat het een paar tientjes meer kosten. Dat komt door een aantal milieumaatregelen die per 1 januari van kracht zijn gegaan. Natuurlijk worden die kosten verrekend in de ticketprijs.
Het is vanaf vandaag weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor elektrische auto's. Als die subsidiepot leeg is dan is er de rest van het jaar geen geld meer beschikbaar daarvoor. Er wordt verwacht dat er net als vorig jaar weer een run ontstaat op deze subsidies. Toen gebeurde dat om de lasten een beetje te verlichten.
Je zou verwachten dat het aantal zzp'ers afneemt vanwege de krappe arbeidsmarkt. Nu blijkt alleen het tegenovergestelde. Volgens het CBS steeg het aantal zzp'ers in het derde kwartaal naar 1,2 miljoen. Vooral de zorgsector is populair onder zelfstandige ondernemers.