BREEKT
BREEKT

BREEKT

Elke werkdag van 11:00 tot 12:00 uur.

Aan het einde van een ochtend hard werken ben je wel toe aan een verfrissing. BNR BREEKT schiet te hulp, met originele invalshoeken bij het nieuws en de opiniemakers van morgen. Wat houdt jou bezig? Bel naar de studio: 020-4680000

BREEKT | Zelf energie opwekken moet ook financieel lonend blijven

Donderdag gaat het debat in de Tweede Kamer over de salderingsregeling verder. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen van de subsidie op zonnepanelen af. Door het salderen kan iemand met zonnepanelen op zijn dak de opgewekte stroom wegstrepen tegenover de stroom die hij of zij uit het net haalt. Dat is niet meer nodig denkt de coalitie, omdat zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden, waardoor de regeling overbodig is geworden. Daarnaast hebben rijke huishoudens meer profijt hebben van het salderen dan arme huishoudens, omdat de meeste huurhuizen bijvoorbeeld geen zonnepanelen hebben.

BREEKT | Nederland moet ook tanks sturen naar Oekraïne

Na lang wikken en wegen is de Duitse bondskanselier Olaf Scholz akkoord met de levering van Leopard 2-tanks, zo meldden dinsdag internationale en Duitse media. Het verlossende ja-woord van Scholz is niet alleen nodig voor de levering van eigen tanks van de Bundeswehr, maar ook voor de in Duitsland gemaakte Leopards die landen als Polen, Finland en Portugal naar Oekraïne willen sturen. Tot nog toe bevochten Rusland en Oekraïne elkaar met tanks van Sovjet-makelij. Maar de voorraden oude tanks raken op. Met de levering van Leopardtanks kan de situatie op het slagveld kantelen, althans dat is de hoop. Ook Nederland zou overwegen tanks te sturen, liet premier Mark Rutte in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten. Maar waar wacht Nederland nog op? Ondertussen zijn er allerlei aanwijzingen die duiden op een nieuwe mobilisatiegolf in Rusland, een nieuw Russisch offensief dus. Ons Breekijzer van vandaag is Nederland moet ook tanks sturen naar Oekraïne.

BREEKT | De VVD is een linkse partij geworden

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie of terwijl de VVD bestaat vandaag 75 jaar. Reden voor een feestje zou je zeggen! Er is in die 75 jaar een hoop veranderd: zo heeft de VVD verschillende ideologische veren afgeschud maar ook weer opgepakt en omarmt. Eén van de vaste factoren en inmiddels het gezicht van de VVD is premier Mark Rutte, die veel politieke stormen en politieke misstanden heeft overwonnen. Tegelijkertijd werd de VVD onder leiding van Mark Rutte de grootste partij van Nederland en haalde verkiezingszege na verkiezingszege. Inmiddels is er na twaalf jaar regeren de nodige kritiek op het gezicht van de partij en de koers die het vaart. Moet de partij zijn koers veranderen om relevant te blijven voor de rechtse keizer? En is de VVD nog wel de partij voor de echte liberaal? Daarom ons breekijzer: De VVD is een linkse partij geworden.

BREEKT | We hebben volop arbeidsmigranten nodig om het personeelstekort op te lossen

Om personeelstekorten aan te pakken wil Brussel het makkelijker maken voor werkgevers om arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie te verwelkomen. Arbeidsmigranten zijn nu vooral actief in de logistiek, tuinbouw, voedingsindustrie, metaalsector, landbouw en het transport, maar ook in de vele distributiecentra waar de tekorten het grootst zijn. Ondanks dat alle handjes dus hard nodig zijn trapt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius nu op de rem, zij wil namelijk dat de EU meer garanties levert over fatsoenlijke huisvesting voor arbeidsmigranten en ook moeten werkomstandigheden voorwaardelijk worden. ‘Nederland heeft daar nu veel te weinig zicht op’, aldus Jongerius. En dit terwijl de Europese Unie, onder voorwaarden de poorten wil openen voor arbeidsmigranten uit onder meer Noord-Afrika. Daarom ons Breekijzer: We hebben volop arbeidsmigranten nodig om het personeelstekort op te lossen.

BREEKT | Nederland moet zich niet laten gebruiken voor Biden's handelsoorlog met China

Vandaag gaan premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra langs bij de Amerikaanse president Joe Biden. Hun grootste troefkaart: chipmachinemaker ASML. Want de Amerikaanse druk op Nederland om de export van geavanceerde chiptechnologie naar China verder te beperken, staat op de agenda in het Witte Huis. Rutte zal het gesprek met Biden, naar verwachting, aangrijpen om het Nederlandse standpunt in dit gevoelige dossier op het hoogste politieke niveau te markeren.

BREEKT | Nederland kan niet zonder een goede samenwerking met de VS

Hoog bezoek in The Oval Office komende dinsdag: de Amerikaanse president Joe Biden ontvangt onze premier Mark Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Dat is een belangrijk bezoek, want de relatie met de Verenigde Staten kan een stuk beter. Na het vorige bezoek van Rutte aan het Witte Huis noemde hij de verhouding met Biden's voorganger Donald Trump nog 'soms een beetje ongemakkelijk.' En dat terwijl Nederland volgens hem het 'meest trans-atlantische land in de EU' is. Ons Breekijzer: 'Nederland kan niet zonder een goede samenwerking met de VS.'