Opinie | Ook in Frankrijk lopen keizers zonder kleren

Het valt op dat er de laatste tijd wel erg veel keizers zonder kleren blijken rond te lopen. En dat komt niet door de opwarming van de aarde. Na het cryptodebacle van Luna is de ineenstorting van de FTX-cryptobeurs wel het mooiste voorbeeld. Er is over dit debacle al zoveel geschreven dat een column over deze cryptoramp overbodig is. Menig finfluencer voorspelde dat als institutionele beleggers eenmaal in de cryptomarkt zouden stappen, de vraag en daarmee de koersen zouden exploderen.

Opinie | MAMAA, de koersen krimpen

Een van de grote zorgen voor het cijferseizoen lag bij de grote technologiebedrijven. Een paar jaar geleden noemden we dit de ‘FAANG-aandelen. De N staat voor Netflix maar die werd al snel ingeruild voor Microsoft, omdat die qua grootte en activiteiten er meer bij paste. Er kwamen ook nog een aantal naamsveranderingen van Google in Alphabet en Facebook in Meta. Dus FAANG is op een gegeven moment omgetoverd in MAMAA, Microsoft, Alphabet, Meta, Apple en Amazon.

Opinie | Mr. Market gaat de politiek in

Groot Brittannië heeft eindelijk een volwassen premier, hoewel hij de jongste ooit is. Engelse obligatiebeleggers haalden opgelucht adem en de rente daalde flink. Natuurlijk nog lang niet op het niveau voordat mevrouw Truss haar drama budget ontvouwden, maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is bijzonder om te zien dat onder druk van Mr Market Liz Truss is afgetreden. Niet dat Mr. Market zoveel politieke invloed wil hebben. Mr. Market beredeneert simpelweg koelbloedig wat de verwachte gevolgen van het politieke beleid zullen zijn. En dat was in dit geval rampzalig.