
Crypto Update
Het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.
Het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.
De financiën van het failliete Celsius zijn in kaart gebracht en wat blijkt: tussen 9 en 12 juni kregen klanten rente door de aanwas van andere, nieuwe gebruikers. Een ponzi, dus. Mogelijk gebeurde dit ook op andere momenten. Ook de ICO, in 2018, liep niet zo goed als gehoopt. Ondertussen is de bitcoinprijs weer iets gestegen, mede door een besluit van FED-voorzitter Jerome Powell.
Coinbase heeft een boete gekregen van toezichthouder DNB. De cryptobeurs moet 3,3 miljoen euro betalen omdat het tot 22 september vorig jaar illegaal opereerde in Nederland. Daarna werd een registratie verkregen. En op een lijst van schuldeisers van FTX staat ongeveer elke relevante Amerikaanse partij. Binance, Coinbase, CitiGroup, Wells Fargo, Apple, Netflix, Meta en de Amerikaanse belastingdienst.
De cryptomarkt krabbelt op, maar reden voor een feestje is dat nog niet. Inmiddels is de schade van de 'FTX-crash' ingehaald, maar daar blijft het voorlopig bij. Ondertussen hangt een failliet van Genesis nu echt in de lucht. Deze week werd ook duidelijk dat 198 Amerikaanse afgevaardigden uit het congres geld hebben aangenomen van FTX. Politieke donaties zijn legaal, maar sommige campagnes kregen meer dan het wettelijk maximum.
De Digital Currency Group doet Bitvavo een handreiking om 70% van de verdwenen 280 miljoen euro terug te betalen in termijnen. Dat aanbod heeft Bitvavo afgeslagen, met het bericht dat DCG dat geld echt wel heeft. Ondertussen schiet Gemini, bij monde van Cameron Winklevoss, opnieuw met scherp. Ditmaal richt hij een open brief aan het bestuur. Hij roept de raad van bestuur van DCG om CEO Barry Silbert te ontslaan.
Het drama rond Genesis en de Digital Currency Group (DCG) duurt voort. Nu hebben de broertjes Winklevoss, bekend van cryptobeurs Gemini, een open brief gestuurd aan Barry Silbert, directeur van DCG. Cameron Winklevoss spreekt in de brief van een gat van 1,6 miljard dollar, waarbij Genesis in gebreke is. Moederbedrijf DCG zou dat geld namelijk oneigenlijk gebruikt hebben. Silbert blijft ontkennen. En dit heeft natuurlijk ook weer gevolgen voor de Nederlandse exchange Bitvavo.
Michael Saylor van softwarebedrijf (maar eigenlijk bitcoinbedrijf) Microstrategy heeft voor het eerste coins verkocht. Dat is opmerkelijk, maar niet geheel onlogisch. Het was namelijk fiscaal aantrekkelijk om het verlies te nemen op een klein deel van zijn positie. En Forbes rekende uit dat cryptomiljardairs bij elkaar een bedrag van 116 miljard verloren. Daar zitten de oprichters van FTX natuurlijk ook bij.
Caroline Ellison en Gary Wang bekennen fraude in de FTX-zaak. De respectievelijk CEO van zusterbedrijf Alameda Research en mede-oprichter van FTX zetten Sam Bankman-Fried hiermee sterk onder druk, want hij deed dat nog niet. Ondertussen zit mining bedrijf Core Scientific nu echt in de problemen. Er waren al flink wat geruchten rond het bedrijf, maar nu is de 'Chapter 11'-procedure officieel in gang gezet. Ook andere miners zitten in de problemen. En o ja: Donald Trump heeft zijn eigen NFT-collectie op de markt gebracht.
Sam Bankman-Fried blijft voorlopig vastzitten en komt niet vrij op borgtocht. De rechter ging niet mee in het verzoek van zijn advocaat. Ondertussen bouwen de aanklachten tegen SBF zich op. Het misbruiken van klanttegoeden staat met kop en schouders bovenaan. Ook zou hij klanten van Alameda Research valselijk geïnformeerd hebben. Het gaat in totaal om acht aanklachten, goed voor 115 jaar gevangenisstraf.
Bitcoinbetaalbedrijf Strike haalt 80 miljoen euro aan nieuw kapitaal op met een investeringsronde. Daarmee kan het Amerikaanse bedrijf zich opnieuw fors uitbreiden. De vraag is nog altijd wanneer Strike eindelijk voet aan de grond in Europa zet. Ook in deze update: Terra-oprichter Do Kwon staat gesignaleerd op de opsporingslijst van Interpol en Apple keurt de verkoop van NFT's goed in zijn apps, maar dat lijkt vooral uit eigen belang.
Opnieuw is een DeFi-platform slachtoffer geworden van een hack. Het gaat dit keer om Wintermute, een protocol dat liquiditeit levert aan decentrale en centrale exchanges. Er is ruim 160 miljoen dollar aan crypto gestolen, maar volgens de CEO hoeven we ons geen zorgen te maken over de toekomst van het platform. Ook is de definitieve wettekst van de Europese MiCAR gelekt en heeft CEO Jesse Powell van Kraken zijn ontslag ingediend.
De Merge is een feit. Donderdagochtend, vlak voor de opnames van deze Crypto Update, noemde Vitalik de merge 'finalized', al is het nog te vroeg om te zeggen dat het samenvoegen van de twee blockchains foutloos is verlopen. Het overlijden van Koningin Elizabeth heeft een hoop nieuwe coins en NFT's in het leven geroepen, maar die blijken tot nu toe niet erg succesvol. En het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft aangegeven dat werken aan de code van de gesanctioneerde mixingdienst Tornado Cash niet verboden is.
Volgende week is Ethereum toe aan zijn grootste verandering uit de geschiedenis van het protocol. Met de Merge worden de twee bestaande blockchains (die met proof of work en proof of stake) samengevoegd. Wat zijn de verwachtingen van de gemeenschap rond Ethereum? En spelen er ook risico's? Ook bespreken we Crypto.com, dat op het laatste moment besloot toch maar niet sponsor te worden van de Champions League.
Het plan om Bitcoin en de Sango-coin uit te rollen in de Centraal-Afrikaanse Republiek loopt spaak. De wet die Bitcoin een wettig betaalmiddel had moeten maken is tegengehouden door de centrale bank. De eigen Sango-coin loopt op tegen een uitspraak van het Constitutioneel Hof. Verschillende aspecten van het project zouden niet stroken met de grondwet. Ook is er nieuws over grote bedrijven en NFT's, en hardware wallet-fabrikant Ledger.
Het gedoe rond Tornado Cash duurt voort. De Amerikaanse overheid greep een aantal weken geleden hard in door de decentrale mixingdienst op de sanctielijst te zetten. Nu is er ook politiek verzet, uit Republikeinse hoek. Tom Emmer, een afgevaardigde uit Minnesota, benadrukt dat technologie voorheen altijd als neutraal werd gezien. Verder in deze Crypto Update: hoe zit het hier in Nederland met de vrijheid van programmeren? En de Zuid-Koreaanse shitcoin is verleden tijd.
Cryptoleenbedrijven blijven omvallen: nu vraagt Hodlnaut uit Singapore uitstel van betaling aan. Intussen krijgt het kwijnende (maar nog niet omgevallen) Blockfi een prijs voor de snelste groeier van de laatste drie jaar. In die tijd werd het Amerikaanse bedrijf 2500 keer zo groot, de gevolgen van de cryptocrash zijn daarbij waarschijnlijk niet meegerekend.