Cryptocast
Cryptocast

Cryptocast

Dinsdag, 14:30 uur

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

257 B: Een bitcoineconomie op de Filipijnen

'Bitcoin Island' in de Filipijnen is één van de nieuwere plekken waar een circulaire bitcoineconomie moet ontstaan. Op initiatief van het Amerikaanse Pouch moet Boracay, zoals het eiland eigenlijk heet, een droombestemming voor bitcoiners worden én oplossingen bieden voor de lokale bevolking. Te gast is Arnold Hubach, oprichter van Bitcoin Focus en redacteur bij Bitcoin Magazine NL. Hij is niet alleen journalist, maar ook digital nomad. Met die twee petten trok hij naar de Filipijnen om verslag te doen vanaf Boracay. Lukt het om daar een bitcoineconomie op te zetten? Co-host is Daniël Mol.

256 B: Nostr als écht decentraal alternatief op Twitter

We zijn nog maar net uitgepraat over Mastodon en daar is het volgende decentrale communicatieprotocol al: Nostr! Nostr is in elkaar gedraaid door bitcoinontwikkelaars en claimt écht decentraal te zijn, in tegenstelling tot Mastodon. Wat kunnen we precies met Nostr, wat is de koppeling met Bitcoin en gaat dit tractie krijgen bij het grote publiek? Allemaal vragen voor Edward Hollander, lightning-expert, podcasthost bij Connect the World en redacteur bij Bitcoin Focus. Co-host is Krijn Soeteman.

256 A: Genesis start chapter 11-procedure

Leenbedrijf Genesis heeft faillisementsbescherming aangevraagd. Dat is niet geheel verrassend, gezien de geruchtenmolen van de afgelopen weken. Naar verluidt is er een gat van 5 miljard in de begroting, vooral veroorzaakt door de ondergang van FTX. De vraag is nu: zien Bitvavo en andere partijen als Gemini hun geld nog terug? Gelukkig was er ook nog positief nieuws, want bitcoinmining draagt bij aan het voortbestaan van een national park in Congo-Kinshasa.

Crypto Update: De markt krabbelt op terwijl Genesis lijkt om te vallen

De cryptomarkt krabbelt op, maar reden voor een feestje is dat nog niet. Inmiddels is de schade van de 'FTX-crash' ingehaald, maar daar blijft het voorlopig bij. Ondertussen hangt een failliet van Genesis nu echt in de lucht. Deze week werd ook duidelijk dat 198 Amerikaanse afgevaardigden uit het congres geld hebben aangenomen van FTX. Politieke donaties zijn legaal, maar sommige campagnes kregen meer dan het wettelijk maximum.

255 B: Stabiliteit en toegangelijkheid grootste uitdagingen lightning network

Het lightningnetwerk groeit nog altijd gestaag en er duiken steeds meer interessante applicaties op die het makkelijker maken om supersnel en goedkoop met Bitcoin te betalen. Tijd voor een update dus, en dat doen we met Jesse de Wit, ontwikkelaar op het lightningnetwerk en sinds een tijdje ook onderdeel van Breez. Met hem spreken we over de staat van het netwerk, zijn werkzaamheden bij Breez en andere zaken. Co-host is Jacob Boersma.

254 B: Audits moeten cryptobedrijven betrouwbaarder maken

Er is de laatste tijd veel te doen over proof of reserves en audits in de cryptowereld. Niet geheel onterecht, want na het FTX-debacle is het vertrouwen in de nog overgebleven bedrijven een stuk kleiner. Ook het terugtrekken van Mazars, als 'auditer' (maar niet helemaal) van o.a. Binance riep vragen op. Te gast is Tommie van der Bosch, hoofd van de Blockchain-tak van Deloitte Nederland. Hij praat samen met Lucas Wensing van Amdax over het auditten van cryptobedrijven en vertelt waarom Deloitte Nederland nu ook betalingen in cryptovaluta toestaat.

254 A: Leenplatform Genesis steeds verder in de problemen

Het belangrijke leenplatform Genesis moet noodgedwongen 30% van zijn personeel ontslaan. Dat is op zichzelf geen schokkend nieuws, want veel crypto- en techbedrijven krimpen in, maar Genesis kan een aantal schuldeisers op dit moment al niet terugbetalen. De Wall Street Journal wist afgelopen week ook te melden dat het bedrijf een faillisement overweegt. Ondertussen heeft het Amerikaanse Cryptosat zijn tweede satelliet gelanceerd, ter grote van een theekopje.

Crypto Update: Getouwtrek rond DCG en Bitvavo duurt voort

Het drama rond Genesis en de Digital Currency Group (DCG) duurt voort. Nu hebben de broertjes Winklevoss, bekend van cryptobeurs Gemini, een open brief gestuurd aan Barry Silbert, directeur van DCG. Cameron Winklevoss spreekt in de brief van een gat van 1,6 miljard dollar, waarbij Genesis in gebreke is. Moederbedrijf DCG zou dat geld namelijk oneigenlijk gebruikt hebben. Silbert blijft ontkennen. En dit heeft natuurlijk ook weer gevolgen voor de Nederlandse exchange Bitvavo.