
Cryptocast
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
De financiën van het failliete Celsius zijn in kaart gebracht en wat blijkt: tussen 9 en 12 juni kregen klanten rente door de aanwas van andere, nieuwe gebruikers. Een ponzi, dus. Mogelijk gebeurde dit ook op andere momenten. Ook de ICO, in 2018, liep niet zo goed als gehoopt. Ondertussen is de bitcoinprijs weer iets gestegen, mede door een besluit van FED-voorzitter Jerome Powell.
'Bitcoin Island' in de Filipijnen is één van de nieuwere plekken waar een circulaire bitcoineconomie moet ontstaan. Op initiatief van het Amerikaanse Pouch moet Boracay, zoals het eiland eigenlijk heet, een droombestemming voor bitcoiners worden én oplossingen bieden voor de lokale bevolking. Te gast is Arnold Hubach, oprichter van Bitcoin Focus en redacteur bij Bitcoin Magazine NL. Hij is niet alleen journalist, maar ook digital nomad. Met die twee petten trok hij naar de Filipijnen om verslag te doen vanaf Boracay. Lukt het om daar een bitcoineconomie op te zetten? Co-host is Daniël Mol.
De vraag naar bitcoin in Nigeria loopt hard op. Eén munt wordt in het Afrikaanse land voor ongeveer 37.000 dollar verkocht, een 'premium' van 60%. Reden voor de stijging is een nieuwe beslissing van de centrale bank om het gebruik van cashgeld verder te beperken. En Coinbase heeft een boete van DNB gekregen. Het Amerikaanse handelshuis opereerde 22 maanden illegaal in Nederland en moet 3,3 miljoen euro betalen.
Coinbase heeft een boete gekregen van toezichthouder DNB. De cryptobeurs moet 3,3 miljoen euro betalen omdat het tot 22 september vorig jaar illegaal opereerde in Nederland. Daarna werd een registratie verkregen. En op een lijst van schuldeisers van FTX staat ongeveer elke relevante Amerikaanse partij. Binance, Coinbase, CitiGroup, Wells Fargo, Apple, Netflix, Meta en de Amerikaanse belastingdienst.
We zijn nog maar net uitgepraat over Mastodon en daar is het volgende decentrale communicatieprotocol al: Nostr! Nostr is in elkaar gedraaid door bitcoinontwikkelaars en claimt écht decentraal te zijn, in tegenstelling tot Mastodon. Wat kunnen we precies met Nostr, wat is de koppeling met Bitcoin en gaat dit tractie krijgen bij het grote publiek? Allemaal vragen voor Edward Hollander, lightning-expert, podcasthost bij Connect the World en redacteur bij Bitcoin Focus. Co-host is Krijn Soeteman.
Leenbedrijf Genesis heeft faillisementsbescherming aangevraagd. Dat is niet geheel verrassend, gezien de geruchtenmolen van de afgelopen weken. Naar verluidt is er een gat van 5 miljard in de begroting, vooral veroorzaakt door de ondergang van FTX. De vraag is nu: zien Bitvavo en andere partijen als Gemini hun geld nog terug? Gelukkig was er ook nog positief nieuws, want bitcoinmining draagt bij aan het voortbestaan van een national park in Congo-Kinshasa.
De cryptomarkt krabbelt op, maar reden voor een feestje is dat nog niet. Inmiddels is de schade van de 'FTX-crash' ingehaald, maar daar blijft het voorlopig bij. Ondertussen hangt een failliet van Genesis nu echt in de lucht. Deze week werd ook duidelijk dat 198 Amerikaanse afgevaardigden uit het congres geld hebben aangenomen van FTX. Politieke donaties zijn legaal, maar sommige campagnes kregen meer dan het wettelijk maximum.
Het lightningnetwerk groeit nog altijd gestaag en er duiken steeds meer interessante applicaties op die het makkelijker maken om supersnel en goedkoop met Bitcoin te betalen. Tijd voor een update dus, en dat doen we met Jesse de Wit, ontwikkelaar op het lightningnetwerk en sinds een tijdje ook onderdeel van Breez. Met hem spreken we over de staat van het netwerk, zijn werkzaamheden bij Breez en andere zaken. Co-host is Jacob Boersma.
Gemini en Genesis vochten elkaar de afgelopen weken de tent uit, maar nu worden zij samen aangeklaagd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De schoen knelt bij Gemini Earn, het leenprogramma van de gelijknamige beurs dat gefaciliteerd werd door Genesis. Ondertussen blijven er mensen ontslagen worden bij cryptobedrijven. Is dat een normaal onderdeel van de bear market, of is er iets anders aan de hand?
De Digital Currency Group doet Bitvavo een handreiking om 70% van de verdwenen 280 miljoen euro terug te betalen in termijnen. Dat aanbod heeft Bitvavo afgeslagen, met het bericht dat DCG dat geld echt wel heeft. Ondertussen schiet Gemini, bij monde van Cameron Winklevoss, opnieuw met scherp. Ditmaal richt hij een open brief aan het bestuur. Hij roept de raad van bestuur van DCG om CEO Barry Silbert te ontslaan.
Er is de laatste tijd veel te doen over proof of reserves en audits in de cryptowereld. Niet geheel onterecht, want na het FTX-debacle is het vertrouwen in de nog overgebleven bedrijven een stuk kleiner. Ook het terugtrekken van Mazars, als 'auditer' (maar niet helemaal) van o.a. Binance riep vragen op. Te gast is Tommie van der Bosch, hoofd van de Blockchain-tak van Deloitte Nederland. Hij praat samen met Lucas Wensing van Amdax over het auditten van cryptobedrijven en vertelt waarom Deloitte Nederland nu ook betalingen in cryptovaluta toestaat.
Het belangrijke leenplatform Genesis moet noodgedwongen 30% van zijn personeel ontslaan. Dat is op zichzelf geen schokkend nieuws, want veel crypto- en techbedrijven krimpen in, maar Genesis kan een aantal schuldeisers op dit moment al niet terugbetalen. De Wall Street Journal wist afgelopen week ook te melden dat het bedrijf een faillisement overweegt. Ondertussen heeft het Amerikaanse Cryptosat zijn tweede satelliet gelanceerd, ter grote van een theekopje.
Het drama rond Genesis en de Digital Currency Group (DCG) duurt voort. Nu hebben de broertjes Winklevoss, bekend van cryptobeurs Gemini, een open brief gestuurd aan Barry Silbert, directeur van DCG. Cameron Winklevoss spreekt in de brief van een gat van 1,6 miljard dollar, waarbij Genesis in gebreke is. Moederbedrijf DCG zou dat geld namelijk oneigenlijk gebruikt hebben. Silbert blijft ontkennen. En dit heeft natuurlijk ook weer gevolgen voor de Nederlandse exchange Bitvavo.
Met het drama rond FTX (en eerder Celsius, TerraLUNA en meer) is het bezitten van bitcoin in eigen beheer opnieuw belangrijker dan ooit. Bij ons te gast is Marnix Schoorel, bitcoin-expert en oprichter van Znip. Met zijn bedrijf geeft hij leken voor het bezitten en beveiligen van hun bitcoin. Wat zijn de best practices op dit gebied, en waar liggen de risico's? Co-host is Krijn Soeteman.
Het mysterie rond de verdwenen 650 miljoen dollar bij FTX duurt voort, en nu gaat ook het Amerikaanse Ministerie van Justitie zich ermee bemoeien. En dat in de week dat munten gelieerd aan Alameda Research ook begonnen te bewegen, richting coinmixers. En we maken, tijdens Proof-of-Keys-dag de balans op: hoeveel werd er in recordjaar 2022 gehackt en gestolen?