
De Technoloog
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
'2022 was een rampjaar voor grote IT-projecten van de overheid'. Met die ronkende kop kondigde AG Connect een lijst van mislukte en vertraagde overheidsprojecten, die uiteindelijk stukliepen op het IT-deel. De Technoloog beschouwt dit bijna eeuwenoude probleem met Bert Hubert, ondernemer en vriend van de show. Waar gaat het toch mis? En gaat het bij de overheid inderdaad vaker mis dan in het bedrijfsleven?
ASML is niet uit het nieuws te slaan. Het bedrijf uit Veldhoven is inmiddels uitgegroeid tot een internationale gigant met geopolitieke relevantie. Deze week gaat De Technoloog dieper in op ASML, aan de hand van journalist Rene Raaijmakers. Rene schreef meerdere boeken over de opkomst en het succes van ASML. Met hem spreken we over de laatste technieken, de voornaamste partners en concurrenten van ASML en de geopolitieke discussie.
Deze Technoloog maakt een klein uitstapje naar de politiek, maar we blijven natuurlijk wel bij onze expertise. De beste minister van digitalisering die we nooit gehad hebben, Kees Verhoeven, heeft namelijk zijn eerste boek geschreven. In 'De democratie crasht' waarschuwt het oud-kamerlid voor de gevaren van digitalisering in onze politiek. De Technoloog vraagt hem het hemd van het lijf.
Kernfusie: de bijna eeuwige belofte van schone en vrijwel onuitputbare energie. Die belofte lijkt nog altijd ver weg, maar is absoluut interessant voor De Technoloog, niet in de laatste plaats door een grote doorbraak in Amerika, eind vorig jaar. Te gast is journalist Jean Paul Keulen, schrijver van het boek De fusiedroom.
Met alle rare sprongen van Elon Musk en de gok op het metaverse van Mark Zuckerberg vonden we het bij De Technoloog hoog tijd om het eens te hebben over de leiders van techbedrijven. Want: hoe run je eigenlijk een succesvol techbedrijf? En past bij iedere fase van een bedrijf dezelfde leider? Te gast is -wie anders- Boris Veldhuijzen van Zanten.
We hadden met gemak ook een dubbele aflevering kunnen maken als we terugkijken op het jaar van Ben van der Burg. Ben is namelijk ook nu weer buitengewoon geïnteresseerd in de allernieuwste ontwikkelingen. AI en al zijn toepassingen (ChatGPT, Midjourney, maar ook de usecases in de natuurkunde en natuurlijk autonoom rijden), regelgeving, telefoonloos door het leven gaan en natuurlijk digitale transformatie.
Herbert Blankesteijn gaat in 'zijn' aflevering dieper in op alles wat hem beweegt binnen de technologie. In het geval van Herbert is dat meestal letterlijk, want weinig mensen in Nederland hebben zo'n verzameling van hoverboards, e-skates, onewheels en meer. En hij praat over de medische technologie, waar hij -helaas- ook mee in aanraking kwam dit jaar.
We kunnen inmiddels heel behoorlijk chatten, autonoom rijden en plaatjes genereren door kunstmatige intelligentie, maar nu krijgt ook de natuurkunde hulp van kunstmatige intelligentie. Met de computer kunnen tegenwoordig natuurwetten worden gesimuleerd. Hoe dat werkt en vooral wat dat oplevert vraagt De Technoloog aan Max Welling, hoogleraar machine learning aan de UvA en leider van het Microsoft Research Lab.
Met de komst van de open standaard Matter heeft de IoT-wereld opnieuw een grote stap in de goede richting gezet. Vrijwel alle grote fabrikanten zijn aan boord en werken samen aan de ontwikkeling van één standaard. Welke gevolgen heeft de komst van Matter? En welke andere ontwikkelingen spelen er op dit moment in deze wereld? Wienke Giezeman, mede-oprichter van The Things Industries, praat ons bij.
We zitten vast binnen het comfortabele, maar problematische internet. En het moet onze missie zijn om de komende jaren het internet terug te veroveren. Dat zijn (ongeveer) de woorden van Geert Lovink, internetcriticus en lector aan de HvA. Met hem spreken we over het probleem van ons internet en de mogelijke oplossingen.
Bijna alles in onze wereld is zo langzamerhand technologie. Daar is het oorlogstuig geen uitzondering op. Alle reden voor De Technoloog om dus dieper in deze materie te duiken. Te gast is Patrick Bolder, defensiespecialist bij het HCSS en De Technoloog. Met hem praten we over ingewikkelde termen als seabed warfare, opdrachtgerichte commandovoering en natuurlijk antiraket-raketten.
Alarm! Michiel Frackers schuift deze week aan. Met de flamboyante ondernemer spreken we over zijn techgeschiedenis. Over het opzetten van Planet Internet, BitMagic, ondernemen in Amerika, investeren in tech-startups en het fenomeen mislukkingen. Dat alles met de energie die Michiel Frackers naar de studio brengt.
Mastodon is sinds Musk's overname van Twitter flink gegroeid in populariteit. Hoog tijd voor De Technoloog om aandacht te besteden aan dit decentrale alternatief. Te gast is Frank Meeuwsen, Mastodon-kenner en fervent gebruiker. Met hem spreken we over de servers, moderatie, verdienmodellen én hoe je eigenlijk begint met Mastodon.
Applicaties bouwen zonder te programmeren, dan hebben we het over no-code. Deze week maakt De Technoloog tijd voor een beschouwing van deze wereld. Dat doen we met 'evangelist' Bouwe Koopal. Hij maakt zich zorgen over het achterop raken van het MKB ten opzichte van grotere techbedrijven, als het op programmeren en het bouwen van applicaties aankomt. We leren dat no-code voorlopig nog een ouderwetse cowboywereld is, al kunnen we de winnaar in deze markt waarschijnlijk al voorspellen.
De overheid mag voor zijn clouddiensten in zee gaan met buitenlandse techreuzen. Dat leverde veel kritiek op, maar onze gast van vandaag is het daar niet mee eens. We hebben het natuurlijk over Michiel Steltman, directeur bij Digitale Infrastructuur Nederland. We praten met hem over zijn punten en horen ook hoe het gaat met GAIA-X (spoiler: niet zo goed).