
Eyeopeners
Oog voor tech & innovatie
Oog voor tech & innovatie
Veel dingen om je heen zijn er al van gemaakt zonder dat je het doorhebt: composiet. Een mix van twee materialen die elkaar versterken. Composieten zijn hot en happening voor de Formule 1, lucht- en ruimtevaart en al het andere dat beweegt. Maar waarom is composiet het materiaal van de toekomst?
De meeste zonnepanelen liggen als blauwzwarte pleisters op de daken of in open vlaktes. Maar wat als je panelen in elke kleur, buigbaar, doorzichtig of zelf drijvend kan maken? Elk object kan dan zonne-energie opwekken. Wat is er nu al mogelijk?
Driekwart van onze dagelijkse energiebehoefte is niet elektrisch, maar juist warmte. Douchen, koken, en een warm huis. De warmtebatterijen van Cellsius en Borg zijn een oplossing als we dat zonder gas willen doen. De belangrijkste ingrediënten voor zo'n batterij? Water en zout, en natuurlijk duurzame elektriciteit.
Veel plekken op aarde zijn prettig bewoonbaar en gemakkelijk begaanbaar, maar juist de onmogelijke locaties zijn het meest interessant voor onderzoek. Autonome robots helpen ons om onderzoek te doen op de ijskoude zuidpool en in de donkere diepe oceaan. Wat kan die robot allemaal?
Nieuw jaar, nieuwe innovaties! Wat worden de eyeopeners van 2023 en welke technologische ontwikkelingen zullen ons gaan verrassen dit jaar? We kijken vooruit met de vertrouwde experts uit eerdere afleveringen.
Deze decembermaand is voor pakketbezorgers en webwinkels een logistieke nachtmerrie. Kan AI de planning en efficiënte van logistieke bedrijven een handje helpen? En hoe wordt AI nu al ingezet bij deze bedrijven?
Er gaat geen dag voorbij zonder een nieuwe AI-toepassing tegenwoordig. Een van de grootste ontwikkelingen zit in de creatieve sector. Ontwerpers, schrijvers, journalisten en kunstenaars zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden door de komst van AI.
Zou jij de behandeling van je gezondheid laten beslissen door een kunstmatige intelligentie? En wat heeft zo'n AI dan nodig om goed te voorspellen wat voor jou het beste werkt? De Nederlandse zorg zet grote stappen in AI, maar wat zijn de gevolgen? Het gaat immers soms over leven of dood.
Als je dacht dat we alles al gehad hadden met 5G, dan zit je helemaal mis. De grote beloftes van dit supersnelle vijfde generatie mobiele internet zijn dichter bij dan je denkt. Wat kunnen we allemaal verwachten en waarom duurde het zo lang?
De spion van tegenwoordig is niet meer zomaar zoals James Bond. In de digitale wereld zijn het de 'nerds' die het belangrijke inlichtingenwerk doen. Hoe zorgt Nederland ervoor dat we goed voorbereid zijn op cyberspionage van buitenaf? En hoe spioneren onze inlichtingendiensten zelf?
De oorlog in Oekraïne bestaat niet alleen uit tanks, raketten en vuurgevechten op land. Ook in het digitale domein speelt er een hoop. Wat is de rol van onze eigen Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD)? Hoe werken NAVO-landen samen en wat voor schade kan Rusland digitaal aanrichten in Oekraïne en andere landen?
In 10 minuten van Groningen naar Amsterdam? De nieuwe Hyperloop-technologie zou het mogelijk kunnen maken. Maar gaat die toekomstdroom van de Hyperloop er echt komen? Er is veel kritiek op de plannen, toch wil het Nederlandse Hardt een poging wagen.
We kennen allemaal waterstof, elektrische batterijen en warmte-opslag, maar er is nog een gegadigde duurzame energiedrager: ijzerpoeder. Hoe kan het gebruik van ijzerpoeder ervoor zorgen dat de grote industrieën sneller kunnen verduurzamen?
Hamburgers, vissticks, dumplings en kipnuggets met écht vlees, terwijl het dier in kwestie nog levend rondloopt. Het was de visie van Nederlander Willem van Eelen en is nu eindelijk werkelijkheid. Wanneer ligt dit duurzamere en diervriendelijke vlees op ons bord? En nog belangrijker: hoe smaakt dat dan?
Data zijn steeds belangrijker voor bedrijven. Maar data delen tussen bedrijven wordt bijna onmogelijk gemaakt door wet en regelgeving. Hoe kunnen we het mogelijk maken dat bedrijven meer data kunnen delen, binnen de strenge privacywet?