
Het Nieuwe Geld
Ons geldstelsel staat onder hoogspanning. Is het toekomstbestendig? En wat is de rol van cryptovaluta in de toekomst? In deze podcast gaat Reinjan Prakke op zoek naar de toekomst van ons monetaire systeem.
Ons geldstelsel staat onder hoogspanning. Is het toekomstbestendig? En wat is de rol van cryptovaluta in de toekomst? In deze podcast gaat Reinjan Prakke op zoek naar de toekomst van ons monetaire systeem.
Een investering in cryptovaluta maakte dat Reinjan in 2017 in de ban raakte van de financiële markt. Vijf jaar later denkt hij de onwenselijke symptomen die hij bij zichzelf waarnam op grote schaal terug te zien in de maatschappij. Met 1,9 miljoen beleggende huishoudens, een kwart van de jongeren die in de crypto zit, een overspannen huizenmarkt en een pensioenstelsel dat voor vrijwel alle Nederlanders rendement moet behalen op de beurs, lijken we als samenleving overgeleverd aan de grillen van de markt.
Hoe werkt ons monetaire systeem? Wat is geld eigenlijk? Reinjan Prakke zoekt naar de antwoorden op deze vragen en neemt jou mee in zijn zoektocht. Luister vanaf 30 april naar Het Nieuwe Geld op bnr.nl, de BNR-app of waar jij je podcasts luistert.
Wil je ons helpen? Dat kan! Door Het Nieuwe Geld te nomineren voor de Dutch Podcast Awards in de categorieën 'Business', 'Beste sound design' en 'Beste artwork'. Dat kun je doen via podcastawards.nl
Reinjan Prakke is een kind van de jaren negentig en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptovaluta. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert…
De vader van Reinjan is herstellende van een aantal operaties. Misschien is door de angst dat zijn vader te verliezen, hun band nu hechter dan ooit. Bovendien merkt Reinjan dat de interesses van zijn beide ouders zich op een totaal onverwachte manier in hem hebben gemanifesteerd.
Toen Reinjan 7 jaar oud was, erfde hij bij het overlijden van zijn opa een oude muntenverzameling. Hij gaat langs bij muntenkenners om met ze te praten over geld en over de waarde van de verzameling. Zal er iets bijzonders tussen zitten?
In deze aflevering van Het Nieuwe Geld zoekt Reinjan Prakke het antwoord op de vraag: wat zijn schulden en wie creëert ze? Hoe erg is het voor mensen om schulden te hebben en hoe zit dat bij landen? Of hebben schulden juist nut?
Reinjan ontdekt dat er verschillende definities in omloop zijn over wat inflatie eigenlijk is. Wanneer je schulden hebt, kan inflatie wel fijn zijn. Maar er zijn ook nadelen.
Reinjan leert dat deflatie best samen kan gaan met meer welvaart. Maar wanneer je schulden hebt, kan deflatie knap vervelend zijn.
De positie van de dollar als wereldreservemunt staat onder druk. Zou bitcoin deze plek kunnen innemen?
In deze aflevering probeert Reinjan de kennis die hij in de eerdere afleveringen van deze podcast heeft opgedaan toe te passen op cryptovaluta. Is dit het geld van de toekomst?
In deze aflevering van Het Nieuwe Geld zoekt Reinjan Prakke naar een antwoord op de vraag: Wat voor wereld reëren we als Bitcoin ons geldsysteem zou vervangen?
Wat zijn de kansen en de risico’s van het nieuwe geld en waar ligt de macht? Reinjan zoekt antwoorden in Den Haag.
Mede mogelijk gemaakt door: Bitonic
Wanneer Reinjan zich verder verdiept in de financiële sector, stuit hij op een hele reeks boeken, onderzoeken en rapporten over financialisering. Dit beschrijft de toenemende impact van financiële sector op de maatschappij. Hij besluit deze onderzoeken te gebruiken om zich door de financiële sector heen te laten navigeren. Zo kan Reinjan op zoek naar de plekken waar het systeem wringt, waar het vastloopt. Waar het niet meer in dienst staat van de maatschappij, maar de maatschappij in dienst lijkt te staan van de sector.