
Vastgoed Gezocht
Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken in de wereld van het vastgoed. Van een tweede huis als investering tot en met de financiering van je bedrijfshal en de toekomst van kantoorpanden.
Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken in de wereld van het vastgoed. Van een tweede huis als investering tot en met de financiering van je bedrijfshal en de toekomst van kantoorpanden.
Er worden dit jaar zo’n 70.000 nieuwe woningen opgeleverd. Veel minder dan in 2021, zo meldt het Economisch Instituut voor de Bouw.
De hypotheeknormen moeten op de schop. Die houden alleen rekening met het inkomen en te weinig met een uitgavenpatroon van mensen.
Woningcorporaties, verzekeraars en energiebedrijven hoeven de deur niet meer de deur uit voor het inspecteren van vastgoed. Dat kan nu met kunstmatige intelligentie.
De waarde van vastgoedportefeuilles hangt steeds nauwer samen met termen als energiezuinig en CO2-neutraal. Hoe groener je panden, hoe hoger het bedrag.
Voor grote vastgoedbeleggers was 2022 een roerig jaar. Wat heeft 2023 voor hen in petto?
Nederland telt ongeveer 3800 bedrijventerreinen. Het ene is modern, duurzaam en schoon. Het andere lelijk, rommelig en oud.
Met januari in aantocht wordt ook de huur van veel bedrijfspanden weer geïndexeerd. Met de historisch hoge inflatie betekent dat voor huurders ineens een flinke kostenstijging.
De ongeveer 300.000 particuliere vastgoedbeleggers in Nederland maken zich grote zorgen om de nieuwe belastingplannen voor box 3. Ze zien zo een groot deel van hun rendement verdampen.
Het is populair: grote woningen in de binnenstad kopen en die vervolgens opknippen in meerdere appartementen. De ene gemeente juicht het toe, de andere is faliekant tegen.
Zelf bepalen hoeveel kamers je nieuwe woning krijgt. Of nog een stap verder: een kavel waarop je binnen de gestelde kaders je eigen huis mag vormgeven.
De crisis in het vastgoed is als een komeet op de sector neergekomen. Claire van Staaij verwacht dat 2023 het jaar van het afwaarderen wordt.
Het stikstof-oordeel van de Raad van State heeft grote impact op veel spelers in de bouw en het vastgoed. Vast staat dat veel nieuwe projecten vertraging gaan oplopen.
Woningen die van de lopende band rollen en grotendeels bestaan uit hout, met droge verbindingen. Zo denkt BAM Wonen sneller en goedkoper te kunnen bouwen.
Van industriegebouwen tot bedrijfshallen en kantoren. Veel panden stegen de afgelopen jaren in waarde. Maar dat was voordat de rente zo snel toenam en energie veel duurder werd.
In Leeuwarden is onlangs de eerste paal geslagen van een nieuw stadion. Bedoeld om in te voetballen, maar daar gaat het zeker niet bij blijven.