
Wereldveroveraars
In Wereldveroveraars volgt Jelle Maasbach ondernemers die de stap naar het buitenland maken. Hoe bereiden ze zich voor en waar lopen ze tegen aan? Luister elke week.
In Wereldveroveraars volgt Jelle Maasbach ondernemers die de stap naar het buitenland maken. Hoe bereiden ze zich voor en waar lopen ze tegen aan? Luister elke week.
Het is het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. Maar zelfs daar gaan ondernemers naartoe, geholpen door Paul Tjia van GPI Consultancy. Hij neemt ons mee naar het land dat voor velen een mysterie is. Hoe vrij kun je daar ondernemen? En hoe reageren de Noord-Koreanen op buitenlandse ondernemers?
Jeroen Janssen van The Customer Experience Agency helpt onder andere een hotelketen in Marokko met klantervaringen. Hij is inmiddels zelf dikke vrienden met de CEO van het hotel, is in talloze restaurants uitgenodigd, en wordt opgehaald in een Maserati.
Hoe komt een kassenbouwer uit het Westland terecht in een innige samenwerking met een Japanse robotbouwer?
Het gaat er vaak over in Wereldveroveraars: Nederlandse ondernemers die meevliegen met een handelsmissie. Maar wat heb je er aan, wat kost het je en vooral: wat levert het allemaal op?
Wereldveroveraars is zelf op reis; we zijn op techbeurs CES in Las Vegas!
We sluiten het jaar af met een feestelijke Wereldveroveraars die in het teken staat van champagne. Het merk Bruut is echte champagne uit de champagnestreek, maar toch een echt Nederlands merk. En nu staat Bruut op het punt om ook de Chinese markt te veroveren.
Berend te Voortwis van Grutto startte in Nederland met koopeenkoe.nl en ging vervolgens naar Duitsland met kaufnekuh.de. Maar denk niet dat je zomaar even binnen komt bij de Duitsers omdat het nou eenmaal onze buren zijn. Er is veel geduld voor nodig, en je moet de juiste wegen kennen.
De zussen Joyce en Raissa de Haas zijn in Londen begonnen met hun bedrijf Double Dutch. Ze leveren mixen voor cocktails, en gaan daarmee inmiddels de hele wereld over.
Julian Jagtenberg van Somnox wil met zijn slaaprobot 100 miljoen mensen goed laten slapen. In de Verenigde Staten gaat hij daarom voor zijn eigen American Dream. Door een beetje te bluffen en slim te adverteren krijgt hij als Hollandse start-up voet aan de grond.
Hoe kun je een land helpen met bijen, terwijl het met bommen in puin wordt geschoten? Wouter Hasekamp van Bijenbaas doet het in Oekraïne, door imkers te helpen om hun werk weer op te pakken. Waarom ook dat belangrijk is in oorlogstijd, legt hij uit in deze podcast.
Hoe verander je een bedrijfscultuur als je ook al met de cultuur van een ander land te maken hebt? Dienstverlener Vebego -actief in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland- gaat alle verschillende bedrijven die onder het merk vallen, gelijk trekken. Eén logo, communiceren op dezelfde manier, en dezelfde waarden uitdragen.
Wat is een klassieker Hollands exportproduct dan kaas? Gijs Dankers reist als Export Directeur van Beemster de hele wereld over, waaronder Latijns-Amerika. Daar komt hij al vijftien jaar, en hij spreekt bovendien Spaans. Toch wordt ook hij nog wel eens verrast door de Latijns-Amerikaanse eetgewoontes.
In deze aflevering ligt de studio vol met hondenspeeltjes, gebaseerd op bekende merken als Toblerone en Kindersuprise. Percy van Roode van PawStory verovert de wereld met dit luxeproduct, maar in een land als Griekenland kun je ze niet voor de volle mep verkopen. Wat maakt zo'n land toch interessant?
Erik Klomp van Novodoor werkt al jaren in Turkije. Hij maakt deuren voor grote partijen als Istanbul Airport. Hij heeft gemerkt dat contracten daar niet zo in beton gegoten zijn als in Nederland. Er kan altijd nog iets bij, of iets af. En in Turkije moet je bij je personeel echt de baas zijn, zegt turkoloog en consultant Esmeralda Sepers. De hiërarchie is belangrijk. En let op met je offertes, want de Turkse lira is erg volatiel.
Monique Ansink van Jumbo Cargo Products wil het allemaal goed doen in haar fabriek in Vietnam. Goede veiligheidsregels, normale werktijden en een goed salaris. Maar wat bleek: de Vietnamezen waren er helemaal niet zo blij mee.