
Werkprofessor
In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!
In deze podcast met Wendy van Ierschot krijg je recente wetenschappelijke inzichten over menselijk gedrag geserveerd. Direct toepasbaar op je werk of in je bedrijf!
Misschien is het wel het beroemdste speelgoed van de wereld. Van de Eiffeltoren, de Titanic tot de Spice girls. Het is allemaal in elkaar te zetten. Met dit speelgoed hebben we het natuurlijk over… LEGO. Jaar in, jaar uit een succes. Het lijkt niet van het toneel te verdwijnen. Terwijl het octrooi op het LEGO steentje al heel lang geleden is verlopen en het concept niet te beschermen lijkt.. Hoe doe je dat? De strategie van LEGO kan je opmerkelijk innovatief en creatief noemen. Iemand die heeft bijgedragen aan dat succes is Annemarie de Munnik, Marketing Director LEGO Benelux en vandaag onze gast in de Werkprofessor Podcast. Daarnaast hebben ze een onderzoek gedaan “play well’ met uitkomsten over het belang van spelen. Daar gaan we ook dieper op in.
Bij mij op de wc hangt een knipsel uit een tijdschrift en daar staat op: 'ik hou niet zo van opvoeden'. Ik denk altijd: waarom doen ze het niet gewoon. Het is misschien een illusie, maar ik hoop zo mijn kinderen te beïnvloeden. Je herkent het vast: je hebt iets duidelijk uitgelegd en toch doen je werknemers, je kinderen, je partner, laat staan je moeder niet wat je vroeg. Eén ding is duidelijk: gedragsverandering is knap lastig.
Twee jaar geleden was Marijke Spanjersberg al te gast bij ons. In die aflevering hebben we met haar gekeken naar ‘Waarom je bij problemen altijd naar het grotere plaatje moet kijken’. Hier kwamen drie tips naar voren. Namelijk: 1. It’s not personal, it’s the system; kijk bij problemen niet alleen naar iemands competenties maar ook altijd naar de context; 2. Er zijn geen losse problemen, problemen zitten altijd aan mensen vast; 3. Probeer te luisteren naar het verlangen achter het verwijt.
De burnouts vliegen ons om de oren. Het ziekteverzuim stijgt nog steeds terwijl we zitten te springen om meer arbeidskracht. Hoe zorg je ervoor dat jij of je werknemers niet onder de druk bezwijkt? Er is geen one-size fits all strategie zegt onze gast van vandaag Christianne Vink. Christianne is psycholoog, gaf les aan de Universiteit van Amsterdam en schreef het boek ‘Het Grote Hoe Ik Werk Boek’. Volgens haar moet iedereen zijn eigen gebruiksaanwijzing uitvinden. Hoe doe je dat je eigen gebruiksaanwijzing vinden? Hoe zorg jij ervoor dat jouw werknemers fit en vitaal blijven? Heb je daar invloed op?
Fast fashion goedkope, trendbewuste kleding en lage kwaliteit. Bert van Son, CEO van Mud Jeans, kon het niet langer aanzien. Met zijn kennis, jarenlange ervaring en connecties om impact te maken, richtte hij in 2012 het eerste en enige circulaire jeansmerk ter wereld, Mud Jeans op. Inmiddels 10 jaar verder is Bert op zoek naar een nieuwe CEO om zijn bedrijf verder te laten groeien.
Impact willen maken, ambities verwezenlijken. Daar doe je alles voor. Vandaag gaan we in de Werkprofessor met Femke Hogema het hebben over haar nieuwste boek ’Fundament van succes’. Ze ontwikkelde ‘De Ondernemingspiramide'® met daarin acht elementen die op orde moeten zijn om een bedrijf succesvol te laten groeien.
Kunstmatige Intelligentie - we hadden het erover met Judith Dijkstra, senior onderzoeker bij TNO, over wat AI is en de toekomst van AI. Vandaag concentreren we ons op deep learning en specifiek Chat GPT. Diep leren in het Nederlands vertaald klinkt het een beetje vreemd, probeert het menselijk brein na te bootsen, met als doel dat systemen gegevens kunnen clusteren en voorspellingen kunnen doen met een ongelooflijke nauwkeurigheid. Volgens onze gast van vandaag: Remy Gieling, staat deep learning aan de vooravond van een doorbraak waar alle bedrijven iets mee kunnen. Remy is voormalig hoofdredacteur van MT/Sprout en oprichter van ai.nl. Schrijver van meerdere boeken waaronder: ontdek de groeikansen van AI.
Personeelstekort begint bij jezelf. Dat is de titel van het nieuwe boek van Kirsten de Roo. Kun je geen nieuwe collega’s vinden of vertrekken ze eerder dan je lief is? Kijk eerst naar jezelf voordat je begint te wijzen naar externe factoren. Waarom dat belangrijk is bespreek ik vandaag met Kirsten zij is een recruitment pro en wil werkgevers de regie teruggeven over hun eigen personeelstekort.
Mensen zijn de onderscheidende factor in het bedrijfsleven en toch besteden we meer aandacht aan omzet en winst dan aan het het investeren in medewerkers. Wat zou er gebeuren als HR met een gele markeerstift wel bovenaan de MT-agenda staat? Als het aan gast van vandaag, Bob Zeegers, ligt komt hier verandering in. Vandaag in de Werkprofessor bespreken we een paar van de succesformules waarmee je het MT overtuigt om te investeren in menselijk kapitaal.
Spannende dingen buiten je comfortzone doen. Je beste leven leven én genieten van het ondernemen en werken. Weg met je innerlijke saboteurs die de groei van jouw bedrijf en jezelf in de weg staan. Onze gast van vandaag, Mariska van Dijk, is gespecialiseerd in NLP, Neuro Linguistisch Programmeren. We gaan het hebben hoe je als ondernemer of ondernemende professional vaste patronen doorbreekt die de groei van jouw bedrijf in de weg staan. Elementen uit deze methode zie je overal om je heen terugkomen.
De wereld verandert in een steeds sneller tempo. Innoveren lijkt een must. Het vernieuwen en aanpassen van onze diensten en producten is nodig om concurrerend te blijven. Erg succesvol blijken we daar niet in te zijn. Waarom het zo vaak faalt en wat de zeven sleutels zijn waarmee je wel succesvol innoveert bespreek ik, Wendy van Ierschot, vandaag met Joachim de Vos, Professor Scenarioplanning aan de Universiteit van Gent.
We hebben een nieuwe aanpak van polarisatie nodig. Complotdenkers tegenover rationalisten, burgers tegenover de politiek, we kunnen niet zonder polarisatie. Ajax tegenover Feyenoord, polarisatie is niet fout het hoort bij ons. Maar te veel polarisatie staat samenwerking in de weg en dat hebben we wel nodig om succesvol te zijn in onze organisaties.
Hoe word je een betere gesprekspartner op financieel zakelijk gebied? Hoe weet je of de financiën in jouw bedrijf op orde zijn? Wat heb je nodig aan basiskennis en vooral: hoe onthoud je wat je geleerd hebt als je het niet elke dag gebruikt?
Ap Dijksterhuis, onze werkprofessor gast van vandaag, investeert zijn hele leven al in kennis over menselijk gedrag om dat toe te passen en daarmee de wereld beter te maken. Ap is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Zijn mening is dat vrijwel elk groot probleem waar de mensheid mee kampt – of het nu gaat om oorlog, terrorisme of de opwarming van de aarde – een gedragsprobleem is.
De Makelaarswereld lijkt een vrij stabiele markt met weinig vernieuwing. Hoe word je, in een stabiele markt, de markleider in kantoorautomatisering software voor makelaars?